06. 06. 2013.

Партизан, ипак, бољи од Звезде

Медији често привилегују Црвену звезду и на уштрб истине пласирају нетачне податке јавности!


Некако од оснивања спортисти Црвене звезде лакше су налазили пут до медија, клубови вјечитог ривала Партизана били су привилегованији у српским новинама, радио и тв станицама, а такав тренд се одржао све до данас. Због тога се често у српским штампаним и електронским медијима појављују информације које не одговарају истини и које имају за циљ да величају резултатске подвиге спортиста Црвене звезде.
Тако се пре неки дан у Блицу појавила информација како су Црвена звезда и Барселона једина два европска спортска друштва који су освајали титуле првака Европе у пет различитихх спортова, што наравно није тачно, али је објављено и имало је за задатак да неоспорно велико и трофејно спортско друштво учини још вечим, поготово у очима младих...



Наиме, Партизан је током своје богате и трофејне историје прије Црвене звезде стигао до титула првака Европе у пет различитих спортских дисциплина. Шахисти Партизана су још давних 1954., 1955. и 1956. године били прваци Европе, а ово такмичење је тада расформирано због доминације „црно-бијелих“ за које су тада играли шаховски великани Светозар Глигорић, Милан Матуловић, Бора Ивков, Александар Матановиц... Практично комплетна репрезентација Југославије, која је уз СССР била прва шаховска нација свијета. Познато је да су ватерполисти Партизана рекордери са седам титула првака Европе, а кошаркаши су оном епском тројком Александра Ђорђевића 1992. године у Истанбулу исписали најљепшу страницу богате клупске историје. Почетком 21. вијека трофејну историју ЈСД Партизан обогатили су са двије титуле првака Европе 2000. и 2001. године и каратисти Партизана, а пети клуб који је стигао до врха Олимпа био је рвачки, који је прије четири године освојио највриједнији европски трофеј.

Међутим, ту није крај. Партизан има укупно 14 титула првака Европе, Звезда свега шест, пошто су Звездини клубови по једном били прваци европе у фудбалу, женској кошарци, атлетици и ватерполу, а два пута каратисти. Ипак, то српским медијима не смета да објављује нетачне податке и да деценијама Звезду представљају као најтрофејније СД на просторима бивше СФРЈ, а често се то протегне на цијели Балкан, иако су спортисти Партизана освојили 730 екипних трофеја, наспрам Звездиних 525. Партизан има укупно 23 европска клупска трофеја, а Звезда свега 8, јер оним титулама првака Европе треба додати још само Куп побједника купова у кошарци и Интерконтинентални куп у фудбалу, али ни ту истину нећете никада прочитати у српским медијима...
Партизан поред 14 титула првака Европе има три европска Купа "Радивоја Кораћа", Куп побједника купова, два Супер купа Европе и ЛЕН куп у ватерполу, и два Купа Европе у рвању.

Станко Радуловић, Партизан Београд



Nema komentara :

Objavi komentar