09. 06. 2013.

На данашњи дан: Трећа титула у низу

Чувене "бебе" легендарног Флоријана Матекала, предвођене Стјепаном Бобеком са тренерске клупе, су на данашњи дан ремијем у Сплиту (1:1) на старој "плинари" окончале освајање титуле првака за сезону 1962/63. Партизан је тако на данашњи дан, те 1963. године, постао први клуб у историји СФРЈ који је везао три титуле првака заредом, пошто су Шошкић, Васовић, браћа Чебинац, Васовић, Галић... били најбољи и претходне две године.



Иако су освојили трећу титулу у низу "Матекалове бебе" су још увијек биле неискусне за европску сцену, али је већ тада било јасно да на стадиону ЈНА расте генерација за понос и наредних покољења Партизанове школе фудбала, па су елиминисани већ у првом колу КЕШ. Наредне сезоне 1963/64. се стигло до четвртфинала, где је био бољи милански Интер, који је после и освојио титулу.

Партизан је до треће титуле у низу стигао играјући најчешће у саставу: Шошкић, Сомболац, Јусуфи, В. Милутиновић, Љ. Михајловић, Васовић, З. Чебинац, Ковачевић, Хасанагић, Галић, Виславски.
Поред њих Бобек је на располагању имао још плејаду врхунских играча - Вукелић, Бечејац, Јовановић, Рудински, Бајић, Јончић, Митић, Слишковић, Миладиновић, Ћурчић, Радовић, Б. Милутиновић, Дамјановић, Рајић, В. Петровић, М. Петровић, Пољан, Јанкуловски, Б. Михајловић, Бровина, Милановић, Давидовић.

(Станко Радуловић, Партизан Београд)



Nema komentara :

Objavi komentar