18. 04. 2013.

ФК Партизан: Саопштење

У складу са старом, добром народном мудрошћу „све се мења сем камења“, појединци из новог руководства ФК „Црвена Звезда“ су преузели неспортску и ружну праксу својих претходника – покушај да се у финишу такмичарске сезоне изазове „вербални рат“ са циљем да се пажња скрене са збивања на терену и изврши притисак на јавност, ривале, такмичарске органе, судије, навијаче … Основ таквог концепта је одсуство вере у сопствене спортске квалитете и жеља да коначан пласман не пресуди објективна вредност играчког кадра, већ разноразна неспортска и ванфудбалска дешавања.

ФК „Партизан“ је посвећен искључиво унапређењу стручног рада и квалитета играчког кадра, уверен да је спортски резултат продукт борбе на терену и ничега другог. Такав приступ нам је до сада доносио успехе, доносиће их у будућности. Верујемо у себе, своје тренере и играче.

Такође верујемо да ће такмичарски органи учинити све да финиш сезоне прође без примедби, да се умање и отклоне грешке које се у задње време учестале управо на утакмицама клуба који, тобоже, указује на неправилности.

Претпоставка да неки клуб неће пружити максимум на појединој утакмици је страна нашем спортском васпитању. Сви који размишљају на такав начин могу да дочекају само сопствени неуспех, али и уназађивање српског фудбала. ФК „Партизан“ своје ривале надиграва на терену, провокацијама, притисцима и сличним радњама не умемо да се бавимо. Са свим суперлигашким клубовима имамо коректне обавезе само из једног разлога – улажемо максимум напора да испунимо обавезе које преузимамо. Не постоје клубови под нашим патронатом, желимо исте односе са свима. Желимо да радимо заједнички на решавању проблема у српском фудбалу и са ФК „Црвена Звезда“ и са ФК „БСК“. Новом руководству ФК „Црвена Звезда“ смо пружали подршку, пружаћемо је и даље, без обзира на тренутне увреде које нам се упућују.

Лансирање прича о „филијалама“ представља метод неспортског притиска на друге клубове, на такмичарске органе и делиоце правде. Уверени смо да ће спортска јавност препознати и осудити такво понашање и да нико неће подлећи провокацијама.

У својој 65 година дугој и богатој историји били смо оријентисани на сопствени напредак, никада нисмо покушавали да успехе градимо на проблемима других. Напротив, свим ривалима, па и оним највећим, спремни смо да дамо подршку и помоћ када им је тешко, све у најбољем интересу српског фудбала. Ривалство клубова, а посебно „Партизана“ и „Црвене звезде“ је моторна снага развоја српског фудбала, али само под условом да се заснива на здравим и фер спортским основама.

Иза „Партизана“ и „Црвене звезде“ стоје армије навијача и одговорност руководстава за јавно изговорено је огромна. Приближава се „вечити дерби“ и непотребно распиривање страсти носи у себи бројне опасности. Верујемо да су наши пријатељи из „Црвене звезде“ свесни тога и да ћемо се заједнички потрудити да финиш сезоне прође у спортској атмосфери. ФК „Партизан“ се више неће бавити јавним полемикама.



Београд, 18.04.2013.

ФК „Партизан“