15. 04. 2013.

''Три поена, време је истекло, Партизан је шампион Европе!''

Речи легендарног Драгана Никитовића после незаборавне тројке Саше Ђорђевића у Истанбулу и даље одзвањају у ушима навијача Партизана, 21 годину после највећег успеха српске клупске кошарке.
У уторак, 16. априла навршава се 21 година од титуле првака Европе коју су у сезони 1991-92 освојили кошаркаши Партизана.
Успех који до данас није успео да понови ниједан наш клуб, иако је Партизан још пар пута био близу тога, обзиром да је учествовао на завршним турнирима Евролиге.
Оно што успех Партизанове генерације из 1992. чини још већим јесте чињеница да су га црно-бели остварили у време када се бивша Југославија увелико распадала, када је беснео рат на тим просторима, због чега је екипа Партизана одиграла само једну утакмицу у свом ''Пиониру'', против Кнора у четвртфиналу.
Све остале мечеве као домаћин играла је у шпанској Фуенлабради.
Такође, успех је још значајнији ако се има у виду да је црно-беле у тој сезони водио тренер-дебитант, Жељко Обрадовић, данас најтрофејнији клупски тренер у Европи, као и да је на располагању имао убедљиво најмлађу екипу, са просеком година 21,7.
Те сезоне, Партизан се у првој фази Евролиге такмичио у Групи Б против холандског Комодора, белгијског Маес Пилса, немачког Бајера, италијанског Филипса, грчког Ариса и шпанских представника Хувентуда и Естудијантеса.
Као четвртопласирани, са скором 9-5, црно-бели су се у четвртфиналу намерили на италијански Виртус (тадашњи Кнор) и са 2:1 у победама изборили пласман на завршни турнир у Истанбулу.
Екипу Партизана која је освојила титулу првака Европе чинили су следећи играчи: Александар Ђорђевић, Предраг Даниловић, Никола Лончар, Зоран Стевановић, Славиша Копривица, Жељко Ребрача, Млађан Шилобад, Влада Драгутиновић, Иво Накић и Драгиша Шарић, који, нажалост, није више међу живима.ћним крајем у режији маестралног Саше Ђорђевића за коначних 71:70...


Извор: sportske.net