16. 04. 2014.

Dan kada je Partizan osvojio Evropu

Na današnji dan 1992. godine crno-beli su savladali Huventud u finalu Kupa evropskih šampiona i tako su postali prvaci Starog kontinenta. Meč je odigran u istanbulskoj dvorani "Abdi Ipekči" pred oko 12 hiljada gledalaca, a konačan rezultat bio je 71:70 u korist Partizana.



U drugom, poslednjem, kolu kvalifikacija za Kup evropskih šampiona u sezoni 1991/92 Partizan se sastao sa mađarskim Solnokom i lagano ga ostavio iza sebe. Po završetku kvalifikacija oformljene su dve grupe sa po osam timova, a Parni valjak je učešće po grupama završio na četvrtom mestu. Sa crno-belima u grupi su bili još: Huventud, Estudiantes, Filips Milano, Bajer Leverkuzen, Aris, Mehelen i den Helder. 

U četvrtfinalu KEŠ-a beogradski tim je išao na bolonjski Knor Etorea Mesine. Po tadašnjim FIBA pravilima, učesnik fajnal fora bila je ekipa koja bi ostvarila dve pobede u četvrtfinalu, pa je tako Partizan nakon majstorice izbacio italijanskog košarkaškog giganta. 


Završnica Kupa šampiona igrala se u Istanbulu. Partizan je igrao sa Filipsom iz Milana u polufinalnom meču, dok su drugi par činili Estudiantes i Huventud. 14. aprila 1992. godine crno-beli su porazili još jednu izuzetno jaku italijansku ekipu- Filips je savladan rezulatom 82:75. Na tom meču je blistao Predrag Danilović koji je zabeležio učinak od 22 poena, 10 skokova i tri asistencije. Pratio ga je Aleksandar Đorđević sa 21 poenom.

Na današnji dan, pre 22 godine, od 21 čas po srednjoevropskom vremenu počela je finalna utakmica Kupa evropskih šampiona. Badalonska ekipa važila je za jednog od glavnih pretendenata za osvajanje ovog takmičenja i svakako je bila veliki favorit u meču protiv Partizana. 

U skladu sa tim, Španci su znatno bolje otvorili meč i došli do ranog vođstva, no crno-beli uspevaju da se trgnu i nakon 10 minuta igre da izjednače rezultat. A onda u jednom minutu Danilović dobija treću ličnu grešku, a Zoran Stevanović udarac iznad oka od koga mu je stradala arkada. Dobrom timskom igrom i preko raspoloženog Aleksandra Đorđevića Partizan uspeva da ipak stekne prednost na kraju prvog poluvremena- bilo je 40:34.

Na početku drugog poluvremena prednost crno-belih je rasla i do 10 poena, ali znatno iskusnija ekipa Huventuda je uspela da anulira prednost i da povede šest minuta pre kraja- 61:60. Nakon toga viđena je potpuno ujednačena borba i izuzetno neizvesna završnica. Pri rezultatu 68:68 Vladimiru Dragutinoviću je dosuđena peta lična greška i na liniju za slobodna bacanja stao je Viljakampa. Nakon njegova dva promašena penala Huventud dolazi do drugog napada u kome i najefikasniji igrač utakmice Danilović zbog faulova napušta igru. I Morales promašuje bacanja, ali Španci dolaze do novog ofanzivnog skoka- iz toga napada poene je postigao Tomas Đofreza-70:68 vodi Huventud. Tada Šilobad iz auta dodaje Đorđeviću koji je pretrčao ceo teren do protivničke linije za tri poena, tu je naskočio i uputio šut- ostalo je istorija.



Najefikasniji kod Partizana bio je Danilović sa 25 poena, dok je Đorđević postigao poen manje. S druge strane, Presli je ubacio 20, a Đofreza 18 koševa. Najbolji skakači u Partizanu bili su Danilović i Dragutinović sa po pet skokova, dok je Đorđević bio najbolji asistent sa tri uspešna završna pasa. Predrag Saša Danilović proglašen je i za najboljeg igrača fajnal fora Kupa evropskih šampiona. 

Partizan je postao šampion Evrope sa prosekom starosti igrača od svega 21,7 godina. Crno-beli su skoro sve utakmice KEŠ-a odigrali u madridskom predgrađu Fuenlabradi jer ekipama iz zaraćene Jugoslavije nije bilo dozvoljeno da igraju na domaćem terenu. Jedini meč koji je Partizan odigrao u Beogradu bio je četvrtfinalni duel sa Knorom. 

Šampionski tim činili su: Đorđević, Dragutinović, Danilović, Lončar, Nakić, Šarić, Koprivica, Šilobad, Stevanonović i Rebrača. Prvi strateg tima bio je Željko Obradović.


(Dejan L. Bajić, PartizanBeograd.net)
  



Nema komentara :

Objavi komentar