03. 12. 2013.

"Levom o tablu"- Paspalj (VIDEO)

Žarko Paspalj je rođen 1966. godine u Pljevljima. Ponikao je u podgoričkoj Budućnosti, odakle je i stigao u Partizan. U svojoj bogatoj karijeri je nastupao još za: Olimpijakos, Panatinaikos, Panionios, Aris, Paris Basket Rasing, Kinder i San Antonio Sparse. U crno-belom dresu je igrao četiri godine, u dva navrata, i to od 1986. do 1989, te u sezoni 1990/1991. 
U reprezentativnom dresu Jugoslavije je osvojio tri zlata na Evropskim prvenstvima (1989, 1991, 1995) i jedno srebro (1987). Bio je osvajač Mondobasketa 1990. godine u Argentini, dok je na Olimpijskim igrama uzeo dva srebra (1988. i 1996). Onda kada je Paspalj bio na vrhuncu karijere, Jugoslavija zbog sankcija nije mogla da učestvuje na međunarodnim takmičenjima. U protivnom, Žarkov spisak ordenja sa reprezentacijom bio bi znatno duži, a ono što i danas ponajviše "kopa" zaljubljenike u košarku jeste pitanje kako bi se Jugoslavija nosila sa "drim-timom" s Olimpijade u Barseloni.

U Partizanu je igrao zajedno sa osvedočenim košarkašim velikanima kakvi su bili Vlade Divac, Miroslav Pecarski, Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Željko Obradović i dr. Zajedno sa Duškom Vujoševićem osvojio je državno prvenstvo Jugoslavije u sezoni 1986/1987, da bi već iduće sezone sa crno- belima bio treći u Evropi. Bio je deo čuvene genracije Partizana koja je osvojila Kup Radivoja Koraća 1989. godine. (Paspalj, Divac, Đorđević, Savović, Nakić, Danilović, Vujačić, Obradović, Popović, Mutavdžić, Pilinčević, Keser, Bosanac, Parežanin, Jović, trener Vujošević)

U leto 1989. godine Žarko Paspalj prelazi okean i potpisuje ugovor sa San Antonio Sparsima. Ta Ilijada nije slavno završena jer je krilni reprezentativac Jugoslavije uknjižio svega 170 minuta na parketu u 28 utakmica. U sezoni 1990/1991 se vraća u redove Parnog valjka, kada postaje najbolji strelac lige. Te godine je Partizan poražen u finalu državnog prvenstva od splitskog Pop 84, koji je i te sezone bio šampion Evrope. 

Iz kluba u kome se afirmisao kao igrač, Paspalj odlazi u Grčku. U prvoj sezoni u Olimpijakosu je postizao 32 poena po utakmici i bio je proglašen za najkorisnijeg igrača lige. Iduće sezone je pirejski tim osvojio šampionat, dok je njihova sezona u Evroligi neslavno završena u odlučujoćoj bici za fajnal for protiv Limoža- Paspalj je u prelmnom momentu meča gazio aut liniju. Poslednje sezone u Pireju je osvojio duplu krunu, ali je njegova forma opadala, zbog čega je i ušao u konflikt sa upravom Olimpijakosa. Tada prelazi u Panatinaikos, ali sa "zelenima" biva vicešampion i ispada u polufinalu Evrolige, a oba puta ih nadigrava upravo Olimpijakos. Paspalj više nije bio na vrhuncu forme i od te sezone je počeo da često menja sredine. 
U karijeri je imao mnogo afera. Javno je priznavao da je strastven pušač, ljubitelj ludih provoda i alkohola, a i dalje se veruje da nije otišao u Atlanta Houkse nakon Olimpijade u Atlanti jer je imao aferu sa jednom Atinjankom, iako je sigurno da je Paspalj tada bio daleko od forme u kojoj se nalazio pet godina ranije. Ostaće upamćen po izuzetno preciznoj "levici", sjajnom šutu za tri poena i šutu uopšte. Partizanovi navijači imaju dužnost i obavezu da Žarka Paspalja svrstavaju među najbolje košarkaše u bogatoj klupskoj istoriji.

(Dejan L. Bajić, PartizanBeograd.net)







Nema komentara :

Objavi komentar