03. 12. 2013.

Florbol klub Partizan - Prvi u svemu!

U bogatoj riznici trofeja JSD Partizan, pored mnogobrojnih tutula u košarci, fudbalu, vaterpolu i drugim sportovima, svoje mesto obezbedila je i titula u florbolu. Ovaj sport je u našoj državi još uvek u ranom razvoju, a u toku je tek 7. prvenstvo. Novca je takođe malo, ali to ne sprečava momke iz naše florbol sekcije da budu prvi po mnogo čemu.
Prvo državno prvenstvo u florbolu odigrano je u sezoni 2007/08. Taj istorijski naslov prvaka odneli su igrači Partizana. To je bio samo početak.

Prvi međunarodni florbol turnir u Sriji
Florbol klub Partizan je prvi i jedini klub u državi koji je organizovao međunarodni turnir. "Belgrade open", kako je naziv ovog turnira, održava se svakog leta od 2011. godine, a u 2013. je učestvovalo 14 ekipa iz Švedske, Švajcarske, Slovačke, Slovenije, Češke i Srbije. Prethodnih godina gostovali su još i klubovi iz Mađarske, Finske i Bosne.

Odlasci na međunarodne turnire
Partizan je takođe bio gost na mnogim internacionalnim turnirima. Prvi na kom su učestvovali bio je održan u Holandiji 2011. godine, a organizovao ga je Univerzitet u Groningenu. Ovog leta su crno-beli florbol momci učestvovali na turniru koji je organizovala ukrajinska florbol federaciju u Lvivu.

Za sledeću godinu su u planu turnir u Drezdenu i najveći međunarodni turnir u Pragu na kome učestvuje više od 150 ekipa. Partizanu se tokom leta na pripremnim turnirima pridružuju mnogi stranci koji sami traže da postanu deo crno-belog florbola tima i deo velike crno-bele sportske porodice
Međunarodni turnir u Lvivu
Prvi stranci u ligi
Partizan je takođe i prvi tim koji je u svom timu imao igrače koji nisu državljani Srbije. Trenutno u crno-belom dresu nastupaju dva stranca što je i maksimalan broj po ekipi - Šveđanin Rikard Olsen i Finac Mika Tenhunen.

Škola florbola
U saradnji sa opštinom Rakovica, Partizan je organizovao i školu florbola u sali SC Rakovica, gde kompletna ekipa pomaže najmlađima da naprave svoje prve korake. Takođe, deci koja žive u ovoj opštini je omogućeno da besplatno treniraju florbol u Partizanu.
Nepopularnost sporta i slaba finansijska podrška glavni problemi
Dejan Dobreta, predsednik FBK Partizana ističe da je nepopularnost ovog sporta glavni problem jer "ljudi u Srbiji teško prihvataju nove stvari, koje iskaču iz šablona" i dodaje da se klub ne nalazi u zavidnoj finansijskoj situaciji: "Trenutno se sami finansiramo. Klub nam obezbeđuje dva besplatna treninga nedeljno, dok momci moraju jedan da plate sami. Nedeljom se igraju utakmice koje se plaćaju na nivou Saveza".

Navijači
Kao zaključak Dobreta je napomenuo da ceo ovaj projekat ne bi imao toliki značaj da nema navijača koji se svakog vikenda okupljaju u "Posco areni" kraj hipodroma i bodre igrače u crno-belom dresu.

(Luka Trbović, PartizanBeograd.net)




Nema komentara :

Objavi komentar