21. 12. 2013.

Partizan ponovo u TOP16, koliko mogu crno-beli?

Košarkaši Partizana, neprikosnoveni vladaoci Srbije i Jadrana, ponovo će igrati u TOP16 fazi Evrolige. Danas je kompletiran spisak rivala, a pored crno-belih u grupi će se još naći Real Madrid, CSKA, Makabi iz Tel Aviva, Galatasaraj, Žalgiris, Lokomotiva Kuban i Bajern Minhen.


Jedan od ciljeva koji je zacrtan pre početka sezone je ostvaren. Crno-beli su uspeli da se plasiraju u TOP16 nakon dve godine pauze i imaće priliku da odigraju još 14 kvalitetnih evroligaških utakmica.

KK Partizan je uspeo da napravi veliki podvig, ako se u obzir uzme celokupna situacija. Kao da već nije bilo dovoljno što se susreću sa protivnicima koji imaju od pet do 20 puta veći budžet (u zavisnosti sa kojom ekipom poredimo), što su nastupali bez Bertansa i većim delom takmičenja bez Vestermana, što su Kinsi i Musli bili roviti, a Milosavljević, Bogdanović i Lovernj premoreni, već i je sreća u dosta mečeva okrenula leđa.
Valja, ipak, naglasiti da će se ekipi u nastavku sezone pridružiti i Milenko Tepić.

U TOP16 fazi će biti izazova na pretek, ali svi znaju da mladi košarkaši Partizana imaju snage i motiva da se sa svima uhvate u koštac. Lakih rivala nema u ovoj fazi, ali nikome neće biti lako ni protiv srpskog šampiona.
Svakako da je najozbiljnija ekipa u grupi Real Madrid, koji slovi za prvog favorita ovogodišnje Evrolige. Nisu pretrpeli nijedan poraz u prvoj fazi, a imali su i impresivnu koš razliku od čak +237. Na svim pozicijama su pokriveni sa dva, ili tri vrhunska košarkaša, a imena kao što su Rudi Fernandez, Serhio Rodrigez, Serhio Ljulj, Džejsi Kerol, Nikola Mirotić, Janis Burusis, Markus Sloter, Dontaj Drejper dovoljno su jasna opomena svakom rivalu. Poslednji put crno-beli su odmerili snage sa njima pre dve sezone, kada je svako slavio na svom terenu.

Pored njih su još dva velikana, CSKA iz Moskve i Makabi Tel Aviv. Svaki navijač Partizana uvek zazire od Moskovljana, koji tradicionalno ne leže crno-belima, ali se svi nadaju revanšu u TOP16 fazi.
Makabi je takođe bio čest gost u Beogradu, odlična su ekipa koju sa klupe predvodi jedan od najboljih košarkaških stručnjaka David Blat. Partizan je znao da odigra dobro protiv izraelskog šampiona u prošlosti, a čini se da šanse možda leže u duelu u Beogradu. Najzvučnija imena u ekipi su im Šon Džejms, Devin Smit, Riki Hikman, Džo Ingls, Tajres Rajs, Sofoklis Skorcinajitis, Dejvid Blu, Aleks Tajus.

Galatasaraj je silno pojačan ove godine, a za njih nastupaju neki prekaljeni asovi kao što su Domerkant, Arslan, Guler, Arojo, Mensa-Bonsu, Macvan, Erceg, Herston. Zna se, međutim, da protiv turskih timova Partizan zna da igra, a da je Istanbul često znao da prija crno-belima.

Žalgiris, Lokomotiva Kuban i Bajern su ekipe koje imaju neuporedivo veću platežnu moć od našeg predstavnika, ali i protiv kojih se očekuje potpuno ravnopravna borba. Žalgiris je najbolji tim Litvanije, koja slovi za zemlju košarke, a tamo nastupaju njihovi asovi Jasikevičijus, Pocijus, Jankunas, Javtokas, Lavrinovič (Kštitof).
Lokomotiva Kuban je jedno od prijatnijih iznenađenja ove sezone, imaju respektabilan, ali ne i nepobediv tim. To je uostalom pokazala i njihova nepredvidljiva igra u grupi, a treba napomenuti da su u poslednja  tri kola doživeli isto toliko poraza.
Bajern je obezbedio svoj plasman praktično posle prva četiri kola, da bi u poslednjih šest duela doživeli čak pet poraza. Ali treba i reći da nijedan meč nisu izgubili dvocifrenom razlikom, osim od Galatasaraja u Istanbulu (84:74). Njih sa klupe predvodi Svetislav Pešić i očekuje se velika borba protiv nemačkog šampiona.

Prve utakmice će se odigrati 2. i 3. januara, a prvi meč igraće se protiv Reala kući. Najavljeno je da će crno-beli mečeve TOP16 faze igrati u Areni, ako ne sve, onda sigurno veći deo.

(Igor Kamber, PartizanBeograd.net)



Nema komentara :

Objavi komentar