25. 11. 2013.

Stjepan Bobek, igrač kakvog moderan fudbal nije imao

Istorija FK Partizan ne može biti pisana bez Stjepana Bobeka, jedne od najvećih legendi fudbalskog kluba, na čiju inicijativu su dresovi postali crno-beli, čiji rekordi ni dan danas nisu srušeni i čoveka koji je zapamćen i kao jedan od najuspešnijih trenera tima iz Humske.
Stjepan Bobek je rođen 1923. godine u Zagrebu. Prve fudbalske korake napravio  je sa 13 godina u prvom timu nižerazrednog kluba Viktorije, u vreme kada je fudbal u Kraljevini Jugoslaviji tek pronalazio svoje mesto.

1945. godine Bobek dolazi u Partizan i za tim iz Humske igra sve 1959., punih trinaest godina. U crno-belom dresu Stjepan je igrao 478 puta i postigao 425 golova, što govori da su retki mečevi na kojima on nije bio strelac. Sa Partizanom je osvojio dva prvenstva i četiri kupa Jugoslavije.

Bio je pravi golgeter, kakvi se u modernom fudbalu više ne viđaju. Bobek je igrač koji je proigravao saigrače, a njegovi pasovi su često bili ˝pola gola˝.
Sa reprezentacijom Jugoslavije Bobek je osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu 1948. godine, a taj uspeh ponovio je i 1952. na OI u Helsinkiju. Reprezentativni dres nosio je 63 puta, a u njemu je postigao 38 golova.

U doba kada je Bobek nastupao ostvareni su neki od najubedljivijih trijumfa nad večitim rivalom Crvenom Zvezdom (7:1, 6:0). Rekord od 9 postignutih golova na jednoj utakmici ni dan danas nije oboren.

Ovaj crno-beli velikan preminuo je 22. avgusta 2010 godine. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom Groblju u Beogradu, a svi oni kojima je Partizan u srcu ga nikada neće zaboraviti.

(Miloš Stanić, PartizanBeograd.net)


Nema komentara :

Objavi komentar