15. 12. 2013.

13 godina od smrti Harisa Brkića

15. decembra 2000. godine preminuo je košarkaš Partizana Haris Brkić. Na Brkića je pucano tri dana ranije, 12. decembra, na parkingu ispred hale "Pionir".

Haris Brkić je rođen 1974. godine u Sarajevu. Od malih nogu je zavoleo košarku, što i nije tako čudno kad odrastate u gradu u kome ste mogli da gledate bravure Varajića, Delibašića, Pešića, Radovanovića, Benačeka i svih ostalih "Studenata". Upravo je KK Bosna bila prvi klub Harisa Brkića. Član sarajevske ekipe bio je do 1992. godine, kada dolazi u Partizan. Crno-beli su tada bili aktuelni šampioni Evrope i njegov dolazak su čelnici kluba okarakterisali kao veoma značajan, jer je osamnaestogodišnji Haris bio jedan od najtalentovanijih košarkaša ondašnje države.

Po dolasku u tim iz Humske, Brkić je poslat na kaljenje u Borac iz Čačka gde je proveo sezonu 1992/93. Nakon odličnih godinu dana u Borcu, Brkić se vraća u Partizan, gde će se zadržati sve do 1999. godine. Toga leta prelazi u podgoričku Budućnost, ali se kratko zadržava u "Morači" i već iduće sezone ponovo oblači crno-beli dres. Nažalost, Brkić je odigrao samo tri zvanične utakmice po povratku u Partizan.

Tog 12. decembra 2000. godine, na Harisa je pucano oko 21 čas na parkingu ispred "Pionira". Pogođen je u glavu sa dva hica iz pištolja. Nakon operacije bio je tri dana u komi, da bi preminuo 15. decembra. Niko nikada nije odgovarao za smrt nekadašnjeg kapitena KK Partizan. Prošlo je 13 godina od tada i još se ništa nije saznalo o ovom slučaju.

Brkić je sa Partizanom osvojio tri nacionalna pvrenstva i tri kupa, a 1998. godine je igrao na fajnal foru Evrolige. Sa mladom reprezentacijom Jugoslavije je osvojio bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Turskoj 1996. godine, a povremeno je nastupao i za seniorski tim.

(Dejan L. Bajić, PartizanBeograd.net)



Nema komentara :

Objavi komentar