02. 11. 2013.

145. derbi: Loš bolji od lošeg


U utakmici koja se nekada nazivala praznikom srpskog (i jugoslovenskog) fudbala, nije viđeno ništa što bi moglo da opravda epitet derbija.

Meč je, (na veliku žalost) naravno, imao krvavu uvertiru. Pretpostavlja se da su navijači Crvene Zvezde iz zasede napali Grobare iz Obrenovca, a epilog svega toga je dvojica teško povređenih (od kojih je jedan u komi) i nekoliko razbijenih automobila.

Zatim je došla na red utakmica. Derbi. Počelo je bledo, defanzivno sa obe strane, sa tek ponekim stidljivim pokušajem da se ugrozi protivnički gol.

I tada, u tom bledilu, dolazi do slobodnog udarca za crveno-bele koji izvodi Milijaš. Stojković bez problema savladava taj šut, a tada najbolja akvizicija crveno-belih u ovoj sezoni Miloš Ninković glavom šalje loptu u peterac gde je Milan Obradović čeka, ali pogrešno procenjuje i šalje je glavom u svoj gol.

Do kraja poluvremena je viđena po jedna šansa na obe strane, šansa Nemanje Kojića sa ivice peterca i šut Milijaša tik iznad gola Vladimira Stojkovića.

Drugo poluvreme je počelo u znaku Partizana, a uzrok toga se može pronaći ulasku u igru Saše Ilića koji je zamenio Nikolu Gulana, čime je zabeležio 650. nastup u Partizanovom dresu. Crno-beli nisu bili dovoljno konkretni, ali je bolja igra bila primetna.

To je trajalo sve do pedeset i prvog-drugog minuta, kada su navijači crno-belih počeli da pale južnu tribinu stadiona. Iako su verovatno želeli najbolje (koliko god ludo ovo zvučalo), samo su uspeli da izazovu desetominutni prekid koji je njihov tim izbacio iz ritma.


Posle nekoliko minuta praznog hoda obe ekipe, Partizan ponovo uspostavlja dominaciju na sredini terena, što rezultuje šansom iz kornera, ali ni to nije bilo dovoljno da se ugrozi golman crveno-belih.

U nastavku meča je Vuk Rašović odlučio da Andriju Živkovića Petrom Grbićem. Partizan je tada krenuo u totalnu ofanzivu, a Luka je uspeo sebi da stvori priliku ali je sa ivice šesnaesterca šutirao pravo u Bajkovića.

U 90. minutu Kasalica pravi faul nad Sašom Ilićem, a sudija Mažić donosi odluku da meč produži za 9 minuta, što i nije previše ako se u obzir uzme pauza zbog vatre na južnoj tribini.

Partizan je i dalje pokušavao da ugrozi protivnički gol, ali osim jedne polušanse i kornera nije viđeno ništa. Štoper crveno-belih prilikom jedne polukontre na sredini terena divljački startuje nad Ilićem i dobija direktan crveni karton.

To kao da je dalo podstrek fudbalerima Partizana, koji su još jače napali, ali je bilo prekasno, pogotovo ako se uzme u obzir da je Milorad Mažić jedva dočekao da dosudi kraj meča, ignorišući vreme koje su igrači crveno-belih potrošili odugovlačenjem i simuliranjem povreda.

Iako je 145. derbi bio sve samo ne derbi, i iako je kvalitet fudbala bio očajan, Vuk Rašović i njegovi igrači i te kako imaju za čim da žale, pogotovo ako se u obzir uzme igra u drugom poluvremenu.

(Ivan Kovačević, PartizanBeograd.net)


Nema komentara :

Objavi komentar