23. 10. 2013.

Start preslikan, igra na višem nivou

Šampion ABA lige odbranu titule je počeo veoma motivisano, zabeležene su bitne pobede na domaćem terenu. Prva utakmica na strani donela je i prvi poraz, ali i opomenu da nema lakih gostovanja na Jadranu.

KK Partizan je u sezonu 2013/14 ušao sa pet novih igrača. Umesto Vladimira Lučića doveden je Tarens Kinsi, a reprezentativca BiH Nemanju Gordića zamenio je mladi Francuz Boris Dalo. Mesta Čakarevića, Čekovskog i Đekića zauzeli su Bezbradica, Andrić i veoma perspektivni Đoko Šalić.

Gledano na sam početak regionalnog takmičenja, situacija je identična kao prošle sezone. Šampion Jadrana je u prva četiri kola zabeležio tri pobede i jedan poraz. Pred domaćom publikom Partizan je bio bolji od Igokee, Mega vizure i Zadra. Crno-beli su koristili isti recept za sve tri pobede- svoje protivnike su "mleli" u drugoj četvrtini. Snažna odbrana, brzi poeni iz tranzicije i procenat šuta za tri poena od preko 40% su bili nerešivi problemi za gostujuće odbrane. Partizanu je za drugo poluvreme ostajalo samo da mečeve mirno privede kraju, što je i učinio u sva tri navrata.

Jedini poraz je pretrpljen na gostovanju kod slovenačke Krke. U tom meču je viđen veliki broj izgubljenih lopti, loš procenat šuta za dva i tri poena, kao i odsustvo ideja u fazi napada. Za borbenost i odbranu se ponovo nije imalo šta prigovoriti, o čemu svedoči i činjenica da je "Parni valjak" primio svega 60 poena u ovoj utakmici.
Kuriozitet je u tome što je Partizan i prošlogodišnje prvo gostovanje izgubio, i to sa istom razlikom (8 poena). Tada je šampion Srbije poražen u Zagrebu od Cibone u okviru 3. kola ABA lige.

Ono što može da raduje sve pristalice beogradskih crno-belih jeste činjenica da tim igra zaista dobru odbranu i da požrtvovanost ne manjka ni u jednoj situaciji. Primetan je i napredak u igri Dejana Muslija i Lea Vestermana koji su celo leto radili sa Vujoševićem. Čini se da su Gagiću, Lovernju i Bogdanoviću veoma prijala reprezentativna iskustva. Od kapitena Milosavljevića se moglo videti na meču protiv Barselone da ima mogućnosti i snagu da vodi ovaj tim. Kinsi je publiku kupio još u prvom kolu ABA lige sa svojim efektnim potezima, ali će morati uzimati više odgovornosti na sebe u mečevima Evrolige. Davis Bertans se oporavlja i nesumnjivo će biti ogromno pojačanje kada ponovo stane na parket. Za nova pojačanja ostaje još prostora, ali "o tom-potom".

Sledeći meč ABA lige Partizan igra u Skoplju kod MZT-a u nedelju 27. oktobra. Prošlogodišnji duel ove dve ekipe u Skopju pripao je domaćinu, ali ako je suditi po simetričnosti rezultata s početka prošle i ove sezone, crno-beli bi trebali trijumfovati. Pre makedonskog vikenda "Parni valjak" će u petak ugostiti francuski Nanter u drugom kolu Evrolige čime će otvoriti ovosezonsko praznikovanje u "Pioniru".

(Dejan L. Bajić, PartizanBeograd.net)




Nema komentara :

Objavi komentar