14. 06. 2014.

Brejk u finalu nakon niza čudnih okolnosti

Košarkaši Crvene zvezde Telekom poveli su sa 1:0 u finalnoj seriji Superlige Srbije nakon pobede nad Partizanom rezultatom 88:97 (15:24, 17:21, 30:21, 26:31). Nažalost, utakmica će se manje pamtiti po rezultatu, a daleko više po nizu incidenata i velikom skandalu koji je pogodio zemlju petostrukog svetskog košarkaškog prvaka.


Zvezda je povela sa 1:0 nakon ovoga meča koji je zadao veliki udarac renomeu srpske košarke. Gosti jesu bolje otvorili susret, brzo došli do osetljivije prednosti, koju su na kraju i sačuvali. Crno-beli su tek u trećoj četvrtini i na mahove u drugoj pronašli svoj pravi ritam i uspevali su da dođu na samo minus dva, a o poslednjih osam minuta meča ne vredi ni pričati jer odnos snaga na terenu nije bio ni približan. Suđenje je bilo veoma diskutabilno tokom čitavih 40 minuta, a zanimljivo će biti kako će delegati i arbitri opisati situaciju kada se meč nastavio nakon drugog prekida jer je tada gostujućem timu isključeno manje igrača. Po svemu sudeći, ulazimo u triler završnicu domaćeg prvenstva. Statistika gubi na svakom značaju, ali vredi istaći borbenost Partizanovih igrača. te 34 poena Bogdana Bogdanovića i 26 poena kapitena Lovernja. Gosti su pogodili veliki broj teških šuteva i imali su bolje raspoređene poene u timu. 

Gosti su mnogo bolje otvorili meč i odmah na startu su imali prednost od 8:0. Na polovini prve četvrtine bilo je 15:7. Prednost Zvezde išla je i na +11 u prvoj deonici, bilo je 10:21, ali je nakon prvih 10 minuta ekipa Dejana Radonjića bila u vođstvu 24:15. 

Partizan je puno bolje otvorio drugi kvartal i nakon dva minuta igre smanjio je na 21:24, ali vicešampion Srbije ponovo pravi svoju seriju nakon nekoliko izgubljenih lopti Parnog valjka i rezultat je 21:30. Crno-beli nikako nisu uspevali da se približe, a dva i po minuta uoči kraja prvog poluvremena bilo je 28:41, što je bila i najveća prednost gostiju do tada. Na veliki odmor se otišlo pri rezultatu 32:45.

Nakon četiri minuta igre u drugom poluvremenu bilo je 40:55, a domaći tim nije nalazio način da odbrani Zvezdin napad, s tim što je Bogdan Bogdanović zaista bio jedini raspoložen igrač. U sledećem minutu crno-beli prave seriju od 6:0 i ponovo spuštaju prednost gostiju na jednocifrenu prednost. Pri rezultatu 53:61 svirana je lična greška u napadu Davisu Bertansu nakon koje je ceo tim Partizana napustio parket. Nakon manje od 15 minuta Partizan se vratio na teren, a za napuštanje je usledila tehnička greška. Do kraja deonice crno-beli su prilšli na četiri razlike- 62:66.

Početkom poslednje deonice crno-beli su prišli na 64:66, ali je ubrzo tom izbila tuča, tada je bilo 64:69. Incidentu je prethodio obračun Milutinova i Nelsona nakon još jednog faula u napadu Davisa Bertansa. Ubrzo potom je ceo tim Crvene zvezde otišao u svlačionicu, a ubrzo su i svi gledaoci morali da napuste halu. Od Partizanovih igrača nisu isključeni Tepić, Bogdanović i Lovernj, kao i Bertans koji nije imao pravo da iga zbog pet ličnih grešaka. Gosti su ostali sa pet igrača i meč se nastavio sa odnosom snaga 5:3 u korist Radonjićeve ekipe. Nakon tri i po minuta igre 5:3 Katić je dobio petu ličnu grešku i bilo je +3 za goste četiri minuta pre kraja. Ipak, crno-beli su bili nemoćni da sa igračem manje pobede gradskog rivala i meč je završen pobedom Crvene zvezde Telekom rezultatom 88:97. 

Serija se nastavlja prekosutra, a formalni domaćin biće tim Dejana Radonjića.

(Dejan L. Bajić, PartizanBeograd.net)







Nema komentara :

Objavi komentar