16. 06. 2014.

O kaznama, direktoru i narednoj utakmici

Sutra će, kao što je i bilo planirano, biti odigrana druga utakmica nazovi finala nazovi Košarkaške lige Srbije. Kako o utakmici i nema puno svrhe pričati, bavićemo se kaznama.
Iako su po Beogradu sve glasnija nagađanja da direktor takmičenja Dragan Gogić nije legalno izabran na tu funkciju, te da su sankcije koje je on izrekao nevažeće, njega to nije sprečilo da dodatno kazni Partizan, kako za ono što je kriv, tako i za ono što nije.

Tako su, za tuču u prethodnoj utakmici podjednako, zabranom igranja na narednom meču, kažnjeni Demarkus Nelson, Nikola Milutinov i Saša Pavlović iako je obračun bio između prve dvojice.

Možda je sudija video nešto što mi u hali nismo, i možda je i Pavlović izveo neki rvački zahvat nad mladim centrom Partizana. Ako ništa drugo, naučili smo da je u ovoj našoj ligi sve moguće.

Zato čudi odluka direktora da pored nivelisanja i ublažavanja kažnjavanjem nebitnog Marka Tejića sa dve utakmice pauze, koji je na toj utakmici bio samo navijač, nije kaznio i Partizanovog kapitena sa nekoliko utakmica (zlu ne trebalo). Iako je Žofri taj koji je zaradio masnicu na oku.

Zanimljivo je i to da mladom Tejiću ovo nije prvi incident na sportskim priredbama u poslednjih nekoliko meseci. Sredinom marta je, na utakmici sa makedonskim MZT-om, iz čista mira ošamario starijeg protivnika Georgija Čekovskog. Da se pravila i zakoni ove nazovi države stvarno poštuju, mladiću bi bio zabranjen pristup sportskim priredbama, a krivična prijava zbog narušavanja javnog reda i mira bi bila logičan nastavak priče (ili kraj karijere). Možemo biti sigurni, ipak, da se to neće desiti.

Takođe čudi i Nebojša Čović i nedostatak njegove principijelnosti kojom se toliko hvali. On je, naime, posle incidenta Lovernja i igrača drugog tima FMP-a izjavio da bi kapitena crno-belih "trebalo da bude sramota" jer se tako ponaša u državi u kojoj zarađuje za hleb. Od čijeg li se brašna pravi hleb koji jede Demarkus Nelson?

Ostale kazne su, pored novčanih za igrače, manje-više uobičajene. Vujošević je kažnjen zbog sakoa, tehničke greške i kritikovanja suđenja i srozavanja ugleda lige. Da, dobro ste pročitali, ugleda ovog nazovi takmičenja.

Todorić je, sa druge strane, zgrešio samo to što je kritikovao suđenje i ligu. Sako ovoga puta nije skidao.

Pitanje koje se postavlja je: "Da li je Partizan u obavezi da plati kazne koje je izrekao nelegalno izabrani direktor lige?"

A čak i da jeste u obavezi, da li posle onakvog suđenja i ovakvog tretmana čelnika lige uopšte ima smisla nastavljati ovu lakrdiju od takmičenja?

Partizan ni u okršajima sa mnogo jačim protivnicima nije bio statista. Pred njim su padali ostali evropski velikani, redovno i šampioni Starog kontinenta. Ovoga puta je, međutim,  jednim usmenim dogovorom ljudi bliskih svakoj vlasti košarkaško takmičenje totalno obesmišljeno (nešto slično kao i fudbalsko), a crno-belima namenjena uloga tima koji će svojim porazom upriličiti dugogodišnji iščekivanje Zvezdine titule. Iako taj tim kojem je namenjena titula uopšte nije Crvena Zvezda.

Stvari su, sasvim je jasno, postavljene na svoje mesto odmah posle derbija (kola) u Železniku. Navijači Crvene Zvezde Telekom su tada gostujuće igrače gađali BAKLJAMA, a klub iz Železnika je dobio novčanu kaznu. Sada je, "zbog loše organizacije", Partizanova publika zabranjena na naredne dve utakmice. Ili, do kraja finalne serije, čak i ako krene po zlu za crveno-belu opciju i dođe do pete utakmice.

Nisu uspeli u nameri da ubiju želju Partizana da bude još bolji, ali su uspeli da opovrgnu onu staru narodnu da je "bolje biti prvi u selu nego drugi u gradu". Partizanu se definitivno više isplati da uživa poštovanje cele Evrope, nego da strahuje za živote svojih igrača od nekih kojima očigledno nije problem da "uz umilne osmehe gaze preko leševa".

Početak druge finalne utakmice planiran je za ponedeljak od 20 časova. Ne možemo da vam tvrdimo da će biti odigrana.

(Ivan Kovačević, PartizanBeograd.net)



Nema komentara :

Objavi komentar