12. 03. 2014.

Velibor Vasović, odbrambeni igrač kog se Evropa bojala

Velibor Vasović legenda je fudbalskog kluba Partizan i jugoslovenskog fudbala, jedan je iz generacije Partizanovih ˝beba˝, a tokom karijere čak je tri puta igrao finale Kupa šampiona Evrope.

Svoju fudbalsku karijeru Vasović je počeo u malom klubu Novi Beograd, a ubrzo prelazi u podmladak Partizana. Njegov raskošni talenat i fudbalsko umeće vrlo brzo ga je uvrstio u prvih jedanaest kluba iz Humske, a sa crno-belima je osvojio čak četiri titule prvaka Jugoslavije za pet godina.

On je i čovek koji je u doba kada je to bilo gotovo nezamislivo prešao u gradskog rivala FK Crvenu Zvezdu i odigrao jednu sezonu kako je sam rekao zbog novca, nakon koje se vratio u Humsku i započeo pohod na osvojanje Kupa šampiona Evrope, što su jugoslovenski klubovi tada mogli samo da sanjaju.

U sezoni 1965./1966. generacija Partizanovih ˝beba˝ imala je priliku da igra u Kupu šampiona Evrope. Na većini utakmica sa velikanima evrospkog fudbala Vasović je bio kapiten. Crno-beli prešli su trnovit put do finala, a tamo ih je čekao slavni Real Madrid. Iako odbrambeni igrač Vasović je postigao pogodak za vođstvo Partizana protiv Reala, ali ni to ni bilo dovoljno da se  crno-bele ˝bebe˝ popnu na krov Evrope.

Nakon 1966. kao i većina igrača Partizana Vasović dobija angažman u Evropi. On prelazi u slavni Ajaks sa kojim, dve godine kasnije, napokon uspeva da osvoji Kup šampiona Evrope. 

Vasović je u crno-belom dresu odigrao 367 utakmica i postigao 74 gola, a tokom trenerske karijere vodio je crno-bele, Proleter iz Zrenjanina, Angers i Pari Sen Žermen u Francuskoj. 

Nakon igračke i trenerske karijere Vasović počinje da se bavi pravom i advokaturom, jer je imao završen Pravni fakultet, što je danas prava retkost za jednog fudbalera.

Preminuo je 2002. godine, ali će uvek ostati upamćen kao igrač koji je pisao najslavnije stranice fudbalske istorije kluba iz Humske.

(Miloš Stanić, PartizanBeograd.net)



Nema komentara :

Objavi komentar