26. 06. 2013.

На данашњи дан: Освојена 9. титула

Послије четири веома сушне сезоне Партизан је, на данашњи дан 1983. године, освојио девету титулу првака Југославије. „Црно-бијели“ су 26. јуна 1983. године, предвођени капитеном Момчилом Вукотићем, на стадиону ЈНА, пред више од 30.000 гледалаца одиграли неријешено 1:1 са Вележом и математички обезбиједили титулу. Најближи пратилац, и бранилац титуле, загребачки Динамо, поражен је у том последњем 34. колу, па га је на табели, захваљујући бољој гол разлици преткао сплитски Хајдук.


Шампионске амбиције изабраници тренера Милоша Милутиновића најавили су тријумфом на Максимиру против до тада водећег Динама са 4:3. Предвођени Моцом Вукотићем, који је на том мечу у Загребу постигао 100. првенствени гол, фудбалери Партизана пред 50.000 гледалаца савладали су Блажевицев Динамо и први пут у сезони избили на прво мјесто на табели, које нису испустали до краја сезоне. Партизан је 24. октобра, у том 12. колу, побједом преузео лидерску позицију, а након тог дербија имали су бод више и за гол бољу гол разлику.

Шампионска трка дефинитивно је превагнула на страну Партизана 25. маја, на Дан младости, када је Партизан пред 90.000 гледалаца на Маракани изједначио на 2:2, иако су загрепчани водили на полувремену са 2:0.
"Црно-бијели" почели су климаво сезону, са два пораза у прва четири кола, од Сарајева (3:1) и Вардара (5:0), у другом и четвртом колу. У петом Партизан је побиједио Војводину са 5:0, а Драган Манце је хет-триком угасио скопску петарду. Након пораза у Скопљу избраници Милоша Милутиновића до краја јесени нису осјетили горчину пораза. Након тог 1. септембра 1982. године, Партизан никада више није у домаћим такмичењима изгубио са пет или више голова разлике.

Најчешћи тим: Раде Залад (Ранко Стојић), Миодраг Радовић, Слободан Ројевић, Александар Трифуновић, Ненад Стојковић, Љубомир Радановић, Адмир Смајић, Звонко Живковић, Драган Манце, Момчило Вукотић, Никица Клинчарски. Тренер Милош Милутиновић.

Још су играли: Миодраг Јешић, Зоран Чава Димитријевић, Џевад Прекази, Звонко Варга, Сеад Сарајлић, Звонко Поповић, Милош Ђелмаш, Новица Костић, Слободан Павковић, Славко Кузмановски, Зоран Лилић, Сеад Машић.

(Станко Радуловић, Партизан Београд)



Nema komentara :

Objavi komentar