03. 04. 2013.

Момчило Вукотић

Клуб: ФК Партизан
Каријера: У Партизану 1968-78. и 1979-84. 791 наступа и 339 голова
Највећи успех: Првак Југославије



Вукотић је прве кораке у сениорском тиму Партизана направио у друштву неких играча који су 1966. године наступали у финалу Лиге шампиона и тада вероватно ни сам није слутио да ће црно-белима дати можда и више од фудбалера које је са усхићењем гледао на утакмици против Реала.

Моцу навијачи Партизана знају и по надимку “Пословођа”, који је добио када је у пуном сјају почео да показује своју фудбалску вештину. Они који нису имали прилику да гледају Милоша Милутиновића, срећни су што се нешто касније у црно-белом дресу појавио играч којег су обожавали његови навијачи, а поштовали чак и они који су мрзели Партизан. Моца је, као и његов отац Александар, био заклети партизановац.

Зато често препричава разговор са оцем у којем му је он као дечаку поручио да ни не помишља да пређе у Црвену звезду, јер би у том случају и спавао на “Маракани”.

Вукотића су поштовали и противнички играчи, о чему сведочи и анегдота са припрема репрезентације. Наиме, у свлачионицу је ушао Владислав-Блеки Богићевић и рекао: “Здраво Џајо докторе, здраво Моцо мајсторе и ви остали тркачи”.

Једним шутем срушио је снове легендарног Дина Зофа, који је имао 1.010 минута у репрезентативном дресу без примљеног гола и није рачунао да би тај низ могао да прекине “Моца са Балкана”.

Борбен и праведан, није могао као капитен да истрпи слаб потез Илије Завишића на мечу против Вардара, па је свом најбољем пријатељу на терену заврнуо уво.

Извор: blic.rs