29. 03. 2013.

ФК Партизан: Грбови кроз историју

Као што је свима познато, ФК Партизан је основан 4. октобра 1945. као фудбалска секција тадашње Југословенске армије. Истовремено са фудбалским, основане су и кошаркашка, атлетска, одбојкашка и шаховска секција. Касније су основане и остале секције које су ускоро прерасле у клубове спортског друштва под капом армије, по угледу на московски ЦСКА или софијски ЦДНА (касније такође ЦСКА).

У складу са тим, први грб који је Партизан носио имао је само скраћеницу ЈА - Југословенска армија. Деловао је врло једноставно (плави круг са црвеном петокраком оивиченом жутом бојом, са словима ЈА унутар ње) и ношен је веома кратко на тадашњим дресовима. Боја грба је идентична тадашњим клупским бојама Партизана а оне су биле плаво-црвене.


Веома мало слика постоји из тог времена, али ипак остале су сачуване неке на којима фудбалери Партизана носе дрес са овим грбом. Ради се о сликама из прве шампионске сезоне, 1946/47.

Убрзо, не зна се тачно када, грб доживљава велике промене и почиње да добија облик познат садашњем решењу.


Дакле, средишњи круг је беле боје са црвеном петокраком у њему, налази се у плавом кругу у којем је белим словима написано ЈУГОСЛОВЕНСКА АРМИЈА а оба круга су оивичена жутим кругом преко којег се налази венац зелене боје. На дну грба су црвено-беле линије које у ствари представљају дршку од бакље чија се буктиња црвене боје налази на врху. Грб је, уствари, јасна асоцијација на грб тадашње државе - Југославије, уз разлику што су буктиње и звезда на грбу Партизана замениле места. Овај грб је актуелан од 1947. године, а видимо га и на слици Стјепана Бобека...


Следи још једна промена грба:


Овај грб је актуелан педесетих година прошлог века, а измена у односу на дотадашње решење је што се по први пут у грб убацује име клуба у жути спољни круг (са којег је "нестао" венац зелене боје). Дакле - PARTIZAN / ПАРТИЗАН и то црним словима, и ћирилицом и латиницом.

Када половином те деценије Партизан, бар формално, раскида везе са армијом, добија нови грб, тек незнатно модификован:


Натпис ЈУГОСЛОВЕНСКА АРМИЈА нестаје из грба а мења га СПОРТСКО ДРУШТВО.

Овај грб има свој "рок трајања" до 1958. када Партизан мења своје клупске боје из плаво-црвених у црно-беле, сасвим оригиналне и до тада непознате на фудбалском небу тадашње Југославије. Тада се уз СПОРТСКО ДРУШТВО додаје и придев ЈУГОСЛОВЕНСКО, а боја грба се драстично мења. Комплетан грб постаје црно-бели, уз црвену буктињу и петокраку, док дршка бакље на дну грба такође добија црно-беле боје. Тако добијамо грб који је Партизан носио највећим делом своје историје, грб познат свима, грб који је постао прави бренд и симбол Партизана:



Када се Југославија распада уместо ЈСД у црни круг на грбу се по први пут убацује назив ФУДБАЛСКИ КЛУБ и такав грб остаје до данас неизмењен у погледу речи које се налазе на грбу:



2007/08 Партизан осваја своју 20. титулу шампиона и на грб додаје две звездице као симбол за 20 и више титула:


Аутор грба Партизана је академски сликар Бранко Шотра.

Паралелно са овим грбом постојао је и алтернативни грб, међу навијачима популарно назван "лопата", грб који је своје место нашао једино на улазницама, сувенирима, годишњим картама и клупским брошурама, али никада није пришивен на дрес Партизана:


Извор: црно - бела носталгија

Који грб вам се највише свиђа?