10. 07. 2013.

Чињенице које (ни)сте знали о стадиону Партизана

Град: Београд
Капацитет: 32.710
Изграђен: 1949. године



Изграђен 1949. године на месту на коме је дуго играо предратни БСК, један од два најпопуларнија београдска клуба, стадион Партизана је постао један од најчувенијих на Балкану, што због свог капацитета од 55.000 места, што због мајсторија које су се на терену могле видети. Први меч одигран на, како је дуго називан, “Стадиону Југословенске народне армије”, био је реми Југославије и Француске (1:1) које су се деветог октобра 1949. састале у квалификацијама за Светско првенство.

Уз бројне легендарне утакмице, стадион Партизана је сведок и несвакидашње љубави према клубу попут подршке екипи која губи са 6:1, у Хумској су се гледали мечеви на путу црно-белих ка финалу Купа шампиона, а деценијама је било место на коме се одржавала и чувена свечана предаја “штафете младости” некадашњем шефу државе.

Капацитет стадиона Партизана је 1998. због нових прописа и увођења искључиво места за седење сведен на 32.710 гледалаца, а једини је у Србији на коме су се играли мечеви Лиге шампиона, и то у два издања елитног европског клупског такмичења које је одменило Куп шампиона.

Подсетимо, Црвена звезда је некада све битније утакмице играла на стадиону Партизана због недовољног капацитета свог стадиона. (око 15.000)



Nema komentara :

Objavi komentar