02. 04. 2013.

Стјепан Бобек

Клуб: ФК Партизан
Каријера: У Партизану 1945-59. године, 478 наступа и 425 голова
Највећи успех: Првак Југославије


Партизан сигурно не би био ово што јесте да није било Стјепана-Штефа Бобека. На његову иницијативу дресови су постали црно-бели, са Рајком Митићем исписао је прве странице фудбала у Србији и “вечитог дербија”, на једној утакмици постигао је девет голова, био је шампион, а као тренер практично творац чувене генерације “Партизанових беба”.

Рекорде које је поставио и данас нису срушени, а Штеф је и даље најбољи стрелац репрезентације са 38 голова, иако фудбал није играо од 1958. године. Бобек је био мађионичар и у његово време уписане су највеће победе над Црвеном звездом (7:1, 6:0). У то време важило је правило: ако Бобек и Чајковски играју добро, партизан ће добити утакмицу. Зато је увек водио рачуна о својим мишићима и загревао се тако што је ишао пешке од свог стана на Каленићу до стадиона.

Бобек је био и стрелац у мечу Спортинг - Партизан (3:3), првој званичној утакмици која је икад одиграна у Купу шампиона. Славни Ференц Пушкаш је говорио да је Бобек фантастичан играч и да се не стиди што је некада покушавао да га копира.

Бобек је причао анегдоту са меча против Динама, када је после примљеног гола стајао на центру са Милошем Милутиновићем и рекао му: “мали, додај ми лопту и сачекај ме ту!”, а затим предриблао све до гола Загрепчана и вратио се с лоптом код изненађеног Милоша. Године 1995. проглашен је за најбољег играча Партизана свих времена.

Извор: blic.rs