05. 11. 2013.

˝Ivan Grozni˝, legenda OK Partizan


 
Ivan Miljković je legenda odbojkaškog kluba Partizan i najbolji korektor u istoriji srpske odbojke. Rođen je 1979. godine u Nišu. Na osnovu broja individualnih priznanja na odbojkaškim takmičenjima smatra se najuspešnijim odbojkašem svih vremena. 

Prvi profesionalni ugovor ˝Ivan Grozni˝, kako su ga navijači prozvali zbog jednog od najjačih servisa u istoriji odbojke, potpisao je 1997. godine za OK Partizan. U Partizanu je igrao sve do 2000. godine, i u tom periodu je dva puta igrao finale Kupa Srbije i Crne Gore.

Svetsku afirmaciju je doživeo kada je 2000. Godine zaigrao za italijanski Lube Mačeratu.

Miljković je 2005. Proglašen za najboljeg igrača (MVP) i servera završnog turnira Svetske Lige u  Beogradu, bio je najbolji poenter na Evropskom Prvenstvu u Rusiji 2007. godine, a godinu dana kasnije bio je ponovo proglašen za najboljeg poentera Svetske Lige.  Spisak individualnih priznanja je dug, ali treba još izdvojiti nagradu za najkorisnijeg igrača Evropskog Prvenstva u  Ostravi 2011. godine.
 

Sa reprezentacijom Jugoslavije, SCG i Srbije osvojio 16 odličja, od kojih tri zlatne medalje. Najveći uspeh postigao je 2000. godine na OI u Sidneju, kada je osvojena zlatna medalja.

O njegovoj sportkoj veličini svedoči i ugovor sa Fenerbahčeom, koji je poznat kao najskuplji ugovor u istoji klupske odbojke.

(Miloš Stanić, PartizanBeograd.net)



Nema komentara :

Objavi komentar