11. 07. 2013.

На данашњи дан: Бјековић за титулу

Голом Ненада Бјековића у 94. минуту утакмице, Партизан је 11. јула 1976. године у Љубљани побиједио Олимпију са 1:0 и освојио седму титулу Првака Социјалистичке Федеративне Републике Југославије. 



Партизан је те сезоне освојио јесењу титулу, сјајним резултатима у другом делу јесени. Након климавог старта у првих пет кола, Партизан је нанизао 16 кола без пораза, избио на прво мјесто и лидерску позицију чувао до дербија првенства и дуела са Хајдуком који су Сплићани, у сада већ антологијској утакмици, ријешили у своју корист са 6:1. На стадиону ЈНА окупило се 55.000 гледалаца жељно прославе титуле. Пјевало се, славило, али је утакмица кренула у потпуно другом току.

Хајдук је играо најбољу утакмицу у својој историји и заслужено побиједио, а "Гробари" су били величанствени и у катастрофалном поразу. Сплићани су испраћени аплаузом, а Момчило Вукотић и другови овацијама са стадиона. Орило се на трибинама "ми смо шампиони, ми смо шампиони". Хајдук је у последњем колу одиграо неријешено против ОФК Београда, а Партизан побједом стигао до титуле на коју је чекао 11 година. "Црно-бијели" су са 60 голова били најефикаснија екипа лиге, имали највише побједа у сезони (22), и што је занимљиво, најмање ремија у лиги, свега шест. 

Годинама након тога медији, који су најчешће привилеговали Звезду, писали су да је Бјековић постигао гол у 97. минуту, иако у званичном записнику стоји да се играо 94. минут. Након освајања титуле Момчило Вукотић је отишао на одслужење ЈНА, а Калоперовић у Фенербахче. Следећа титула, у скоро истовјетном саставу освојена је 1978. године, а тим је појачао Слободан Сантрач, уз тада већ стасале Џевада Преказија, Павла Грубјешића, Драгана Арсеновића. Александра Трифуновића...

Најчешћи састав: Радмило Иванчевић, Дјуровић, Иван Голац, Аранђел Тодоровић, Ненад Стојковић, Рефик Козић, Илија Завишић, Решад Куновац, Бошко Ђорђевић, Момчило Вукотић, Ненад Бјековић.

Остали који су играли у тиму: Пејовић, Перовић, Арсеновић, Ђорђић, Грубјешић, Трифуновић, Антић, Истатов, С. Николић, Прекази, Цветковић, Томић.

Тренер: Томислав Калоперовић.

(Станко Радуловић, Партизан Београд)



Nema komentara :

Objavi komentar