12. 07. 2013.

Промене у Лиги шампиона: Партизан испред Звезде

Четврту сезону за редом систем такмичења Лиге шампиона доживљава промене. ЛЕН је објавила систем за сезону 2013/14.


Као што је, током фајнал–фора у Београду најављено, у Лиги шампиона ће учествовати 12 клубова, подељених у две групе по шест.

Осам клубова ће бити директни учесници (представници седам најбољих земаља и клуб домаћин завршног фајнал–сикс турнира), преостала четири стижу кроз квалификације (подељене у три рунде).

ЛЕН није објавила којих седам земаља ће добити „вајлд карте“ за директно учешће у ЛШ, али може се претпоставити да ће у конкуренцији бити оних осам које су у ранијој ЛШ са 16 клубова имале обезбеђена места: Србија, Хрватска, Црна Гора, Мађарска, Италија, Шпанија, Грчка и Русија.

Велика промена у односу на претходне сезоне је начин доделе сигурних места међу 12 учесника ЛШ. Раније је основни критеријум био пласман у домаћем првенству. Али, сада ЛЕН поставља другачије критеријуме:

„Вајлд карту” може да добије клуб који је учествовао у европским такмичењима у последњих десет година, током којих је имао добру телевизијску покривеност својих мечева, адекватан објекат и да је претходне сезоне био међу најбоље три екипе у домаћем првенству.

Код нас такве услове испуњава само Партизан. Тако ће, уколико не буде неких промена и уколико Србија буде међу седам земаља за „вајлд – картом“ (што је за очекивати), место међу осам сигурних учесника добити Партизан, а не првак Европе Црвена звезда.

Али, црвено–бели ће међу 12 директно ући ако неки од седам клубова са „вајлд картама“ добије организацију Ф6. Јер, уколико домаћин фајнал-сикса (који ће сада бити одређен на почетку сезоне) буде један од клубова из седам власника „вајлд карата“, међу осам ће се наћи и следећи најбоље пласирани у ЛШ прошле сезоне.

Седам сигурних учесника ЛШ ће потписати и трогодишњи уговор. Партиципација за учешће је 30.000 евра по сезони (укључени су и трошкови делегата и судија), али средства се надокнађују кроз награде за пласман на Ф6. Уколико се екипа једне сезоне не нађе међу три најбоље у домаћој лиги уговор се за наредну раскида.

Закомпликовано, али из европске федерације објашњавају зашто је тако. Председник ЛЕН Паоло Барели је у писму федерацијама објаснио да се број учесника у ЛШ смањује, како би кроз мањи број мечева у најјачем такмичењу били смањени трошкови, а и повећале би се маркетиншке могућности (другим речима, клубови из мање развијених земаља нису маркетиншки атрактивни), а с друге стране са шест клубова (уместо четири) на завршном турниру би такмичење учинило интересантнијим.

Извор: zurnal.rs



Nema komentara :

Objavi komentar